Primul echipament de inspecţie subacvatică integrat, fabricat în România, a câştigat medalia de aur la Expoziţia Europeană a Creativităţii şi Inovării. Echipamentul a fost proiectat şi realizat de către cinci inventatori din Constanţa, care lucrează la o firmă de IT.
Invenţia celor cinci a concurat, la Iaşi, împotriva a peste 280 alte invenţii şi cercetări ale specialiştilor din peste 15 ţări.
Ideea le-a venit celor cinci specialişti după ce reprezentanţii unei firme de scafandri a apelat la ei pentru a repara un echipament de inspecţie subacvatică. Şi cum ei nu au ştiut să îl repare le-au propus să le realizeze un echipament de inspecţie subacvatică mult mai performant, unic în România şi Europa.
După ce s-au întors de la Expoziţia de la Iaşi, beneficiarul a şi cumpărat echipamentul de care este extrem de încântat. Echipamentul este proiectat să fie purtat de un scafandru autonom şi coordonat la suprafaţă prin intermediul unei console. Acesta are capabilitatea de a transmite la suprafaţă şi de a înregistra audio şi video până la 100 de metri adâncime şi de stocare a informaţiilor pe hard propriu, mufă USB şi pe DVD .
Inventatorii acestui echipament se gândesc să îi dea şi o utilitate comercială şi anume să îl producă, la cerere, pentru cei care practică sporturi acvatice.