Monitoare dedicate pentru jocuri: cum il alegem pe cel pe care-l dorim?
Un monitor nu este cea mai interesanta piesa de echipament pe care o poti atasa la computer iar preturile in scadere pentru modelele low-end au incurajat majoritatea cumparatorilor sa opteze pentru orice oferta cu ecran mai mare, de calitate indoielnica, la un pret care sa se incadreze in bugetul personal. Pentru utilizatorul mediu este o solutie oarecum buna, dar pentru un gamer este o greseala foarte mare.
In primul rand jocurile reprezinta o experienta vizuala. Monitorul pe care-l folosesti in jocuri nu poate fi ales numai pentru aspectul estetic sau poate determina cat de rapid esti capabil sa reactionezi fata de adversari. In cele ce urmeaza voi incerca sa furnizez cateva informatii de care consider ca ar trebui sa stii inainte sa achizitionezi un monitor dedicat pentru jocuri.
Rezolutia
Cele mai multe monitoare pe care un gamer le ia in considerare sunt cele intre 24”-30”, iar display-ele comercializate din aceasta gama sunt cu mai multe rezolutii: 1920×1080, de asemenea cunoscute ca 1080p, au devenit standard, dar cele din gama 2560×1440 sunt unele din cele mai scumpe.
O rezolutie mai mare duce la o imagine mai buna deoarece o rezolutie mica, mai putini pixeli vizibili creeaza o imagine mult mai clara. Totusi saltul de la 1080p la 1440p creste numarul pixelilor de la 2,073,600 la 3,686,400. Mai multi pixeli conduce la o mai mare presiune pe placa video si chiar si cele mai bune platforme hardware actuale “se luptă” sa ruleze la maximum de detalii și 1440p jocurile de ultimă oră cum ar fi Battlefield 4.
Aceasta inseamna ca pentru alegerea rezolutiei, este necesar sa-ti evaluezi capabilitatile sistemului. Daca esti in posesia unei placi video de perfoamante medii sau un model mai vechi cu performante superioare, optarea unei rezolutii de 1440p este nerecomandata, daca vrei sa joci unul din jocurile nou aparute. Daca iti permiti sa achizitionezi una din cele mai noi placi video, alegerea rezolutiei de 1440p este o alegere evidenta.
Vei putea alege de asemenea aspectul/raportul imaginii 16:10 pentru rezolutia 1920×1200 si 2560×1600. Aceste rezolutii nu difera prea mult fata de raportul 16:9 din punct de vedere al performantei, dar sunt perfect adecvate pentru jocuri. Daca rulezi jocuri care necesita o interfata mare, cum ar fi If you play cele de tip MMO, cel mai probabil vei prefera monitoarele cu raportul 16:10.
Making the most of graphics
Deci, cum ai putea sa stii care este bun? Analizarea display-urilor! Cele mai bune site-uri sunt cele care folosesc testul de calibrare hardware in scopul furnizarii unui punct de vedere obiectiv cu privire la calitatea imaginii. CNET, Anandtech si TFT Central sunt surse foarte bune iar cel din urma furnizeaza informatii detaliate.
Unele jocuri ofera efecte vizuale uimitoare iar un monitor le poate face sa arate cel mai bine, fără a impune vreo sarcină suplimentară hardware-ului. Decalajul dintre cele mai bune și cele mai rele display-uri este imens și poate schimba complet grafica unui joc.
Din nefericire, este destul de dificil sa stabilesti care display este cel mai bun pentru astfel de lucruri. Caracteristicile display-urilor declarate de fabricanti, contrastul dinamic, etc. sunt inutile pentru ca nu exista standarde in vigoare pentru teste sau echipamente, astfel ca multe din declaratii s-ar putea sa fie fictive, neconforme cu realitatea.
Trebuie sa acordati atentie, in particular, la caracteristicile privind contrastul, nivelurile de negru si precizia culorilor. Rezultatele bune la aceste caracteristici contribuie la obtinerea unei imagini vii, ce poate crea o perceptie a adancimii culorilor. Gamutul de culoare, desi poate contribui la obtinerea unei bune acuratete a culorilor, este mai putin important deoarece dezvoltatorii adesea presupun ca jucatorii vor folosi display-uri cu o plaja relativ mica de culori. Luminozitatea poate fi de asemenea de multe ori ignorata, cu exceptia cazului in care jucati intr-o camera luminoasa, caz in care veti folosi niste draperii/perdele, in loc sa achizitionati un monitor nou.
Managing motion
Jocurile adesea se dezvolta intr-un ritm alert.
Jucatorul poate schimba perspectiva scenei pe timpul rularii jocului. iar in unele cazuri obiectele pot fi marite pe ecran in doar o fractiune de secunda. Aceasta poate pune intr-adevar monitorul la incercare.
Pentru specificatiile privind fluenta imaginilor in miscare trebuie sa te gandesti la rata de refresh. Cele mai multe monitoare au o rata de refresh de 60 Hz (sau 60 refreshuri/cadre/frame-uri ale imaginii pe secunda), dar unele monitoare ofera 120Hz sau chiar 240Hz. Daca monitorul dumneavoastra are rata de refresh de 60Hz, dar placa video este capabila sa furnizeze imaginea la o frecventa semnificativ mai mare (framerate mai mare), veti observa ca marginile imaginii nu sunt netede sau prezinta “rupturi” daca nu activati optiunea V-Sync a placii video, optiune ce o forteaza sa furnizeze imagini in timpul rularii jocului la frecventa de 60Hz (60 frame-uri pe secunda). In afara de asta, furnizarea imaginii la o frecventa mai mare, la 120Hz de exemplu, se va observa pe monitor ca decalajul se reduce deoarece fiecare frame este afisat mai rapid.
Frecventa de 120Hz ar trebui sa fie o cerinta standard la un monitor, in special pentru oamenii care joaca jocuri de actiune. Majoritatea gamerilor vor observa o imbunatatire considerabila a netezimii imaginilor in timpul rularii jocului.
Felul cum miscarea este redata este de asemenea foarte important, manipularea slaba a obiectelor in miscare pot fi cauza prezentei umbrelor, in sensul ca obiectele in miscare vor lasa pe ecran urme inestetice in urma. Ca și calitate a imaginii, nu se poate evalua cu adevărat in momentul achizitionarii, in magazin. Deci singura modalitate este sa va bazati pe informatiile gasite pe site-urile de specialitate.
Concluzie
Pentru achizitionarea unui monitor creat special pentru jocuri, trebuie sa faceti niste compromisuri. Unele optiuni asigura calitatea superioara a imaginii, altele ofera frecvente de 120Hz pentru o fluidizare a imaginii iar altele ofera rezolutii de 1440p si o diagonala de 27”. Nu exista monitor care sa le combine pe toate intr-un pachet la un pret accesibil.
Personal cred ca pentru majoritatea gamerilor ar trebui sa aleaca calitatea imaginii in detrimentul performantei. O imagine vie este mai usor de remarcat decat una in miscare de calitate mai slaba.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!