O echipa de tineri inventatori din Constanta a creat un dispozitiv unic in lume. Un aparat cu care poate fi monitorizata, atat video cat si audio, orice activitate a scafandrilor.

Creatorii aparatului au reusit chiar sa castige cu el si medalia de aur de la o Expozitie Europeana. Modelul, un prototip, a fost deja vandut unei firme de scafandrii profesionisti. Dispozitivul compact este conectat de vasul de la suprafata cu doar un singur cablu, iar asta le ofera scafandrilor o mai mare mobilitate, Si controlul imaginii se face tot de pe vasul de la suprafata. Camera poate fi folosita pentru a obtine detalii chiar si din locurile greu accesibile. „El a fost conceput pentru a ajuta scafandrii autonomi. Pentru a avea imagine si comunicatie audio cu scafandrul”, a povestit Asan Dogan, un angajat al firmei de IT.

„Am avut nevoie de o camera performanta si compacta si atunci am comandat acest echipament de care suntem extrem de multumiti”, declarat Dorel Sabau, sef scafandri, dar si beneficiarul proiectului. Testarile s-au facut intr-un bazin, dar si in Marea neagra, in conditii reale. Dispozitivul a fost folosit si la cateve operatiuni de cercetare a epavelor sau la controlul navelor sub linia de plutire.

TineriI inventatori sunt din Constanta si au reusit sa castige medalia de aur cu aceasta inventie la Expozitia Europeana a Creativitatii si Inovarii.Proiectul a fost realizat in doar trei luni, la solicitarea unui client, iar costurile sunt evaluate la aproximativ 12.000 de euro. Pe piata, pretul va fi insa mai mare.